18 февруари е по-вярната дата за отбелязване на гибелта на Васил

...
18 февруари е по-вярната дата за отбелязване на гибелта на Васил
Коментари Харесай

Пламен Митев: Народе???? в тефтерчето на Левски изразява разочарование, и днес щеше да го напише

„ 18 февруари е по-вярната дата за отбелязване на гибелта на Васил Левски. Разликата сред остарелия и новия жанр за XIX в. е единствено 12 дни, което значи, че като прибавим към 12 дни от 6 февруари остарял жанр – става 18 “, изясни в предаването „ Тази събота и неделя “ историкът проф. Пламен Митев.

 

„ За страдание при започване на предишния век, когато в България се приема Григорианският календар, е позволена една неточност, тъй като за XX век разликата сред новия и остарелия жанр е 13 дни “, посочи той.


 

„ Екзекуцията на Васил Левски е планувана в пазарен ден в Османската империя. Такава е била традицията – да се извършват обществените изтезания в пазарен ден, с цел да може да участват повече хора и да се провокира боязън у християнското население. От всички документи от правосъдното дело е ясно, че за Високата врата Васил Левски е политически деятел. Те са държали наказването да се извърши обществено. Другата смъртна присъда на Димитър Общи за обира на пощата в Арабаконак е изпълнена в непазарен ден, тъй като самата централна власт не го е възприемала като значима фигура “, добави проф. Митев.

 

„ Спорно е дали Васил Левски е позволил неточности, или дейностите на полицията са били ефикасни. Турската агентура е била доста дейно настояща. Властта взима съответни ограничения и дава положително възнаграждение за информация. Още месеци преди тези трагични събития властта към този момент е следяла стъпките на Левски. Били са добити към 60 негови писма “, добави той.


 

„ Става дума за шпиони. Разполагаме с един отчет на шефа на Дунавския вилает Ахмед Хамди паша от 16 септември 1872 година – шест дни преди да се извърши обирът. Докладът е до тогавашния популярен везир Мидхат паша. В него откриваме информация по какъв начин властта към този момент е наясно къде какво комитети има – в София, в Ловеч, в Габрово и други За да се предотврати евентуално въстание, Хамди предлага да се провиснал средства за агентурна мрежа и да се подава в точния момент информация за проектите на революционната организация. Агентурата е работела дейно, тъй като е високоплатена. Споменава се 3000 гроша месечно. Годишната заплата на един добър преподавател е била до 15 хиляди гроша. Две от писмата на Любен Каравелов, изпратени до Левски, попадат първо в ръцете на властта, преведени са на турски, изпратени са до великия везир, преди да стигнат до Левски “, сподели още историкът.

 

„ Разполагаме с доста негови писма, в които споделя, че е обект на преследвания. Още от 1869 година непрестанно попада в полезрението на полицията. Не е очаквал благосклонност. Левски е наясно с наказателния закон. Димитър Общи се е надявал на благосклонност и евентуално по тази причина по този начин се държи. Той се е надявал, че когато опише в детайлности за революционната организация, ще притегли вниманието на европейската дипломация и ще избегне кръвопролития “, уточни проф. Митев.

 

„ Народе???? “

„ Не знаем в кой миг Левски написа тази думичка с многото въпросителни. В тефтерчето на Левски записите му не са поредни. Допуска се, че е написано в тези седмици, когато пред очите му организацията се разпада поради измените и всеобщите арести. За мен въпросителните показват разочарованието, че делото, на което се е посветил в последните три години, стартира да се разпада. Ако приказваме за заветите на Левски, несъмнено щеше отново да го напише и през днешния ден, тъй като вижда, че концепциите му за мощна България, която да е построена на правилата на демократската република, към момента не са осъществени. 150 години след гибелта на Апостола всички демократични права и свободи към момента са бъдеща проекция. Сред огромните хрумвания на Левски бих откроил равенството пред закона. За мен е значимо този принцип да влезе в приложимост в нашето родно място, както си го е представял Васил Левски - всички да бъдем равни пред закона и да носим отговорност “, сподели още историкът.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР